תמ"א 38 תיקון 3
תמ"א 38 תיקון 3
ביום שאושרה תכנית תמ"א 38, בשנת 2005, כל הגורמים המעורבים בפרויקט זה, נתקלו במספר רב של קשיים בניסיון לפתוח קשיים שמונעים את חיזוק הבניינים, במסגרת חוק תמ"א 38. בחודש יונה בשנת 2011, פורסם לראשונה תמ"א 38 תיקון 3. מטרת התיקון הייתה לשנות את התכנית העיקרית בנושאים הבאים:
- קביעת הוראות לגבי תוספת זכויות בנייה למבנים המיועדים למגורים, כך שיתאפשר להעניק תמריץ לחיזוק, באופן שונה באזורים שונים בארץ.
- קביעה מחודשת של הנחיות לגבי ההיבטים ההנדסיים של תוספות הבנייה, לגבי מבנים מסוימים.
- קביעת הסדרים תכנוניים לתוספת זכויות הבנייה במגרש שאינו טעון, הווה אומר, חיזוק מבנה שנדרש {חיזוק מבנה וניוד זכויות לקבלן}.
- קביעת הוראות לגבי תוספת מרחבים מוגנים
- קביעת היחס, בין הזכויות לבנייה, לבין תמ"א 38.
- קביעת הוראות, בעניין חיזוק מבנה בהתאם לדרישות התקן, לרבות חיזוק שהינו במסגרת ניצול הזכויות המאושרות.
תמריצים לביצוע תמ"א 38 בפריפריות
חלק מרכזי של תמ"א 38 תיקון 3, מתייחס לתמריצים לביצוע של תמ"א 38 בפריפריות. כאשר משרד הבינוי והשיכון חשב לבצע מעשה טוב, לדעת רבים מהיזמים, טעה המחוקק באופן משמעותי, היות שאזורים שונים, כגון ערים שהוגדרו כביקוש גבוה הפכו להיות לא כדאיים. ישנם ניסוחים שונים על פי החוק, כגון סגירה ומילוי של קומה מפולשת, ההגדרה של קומת הגג, ההגדרה של תוספת חצי קומה על הגג, ניוד זכויות בניה ועוד.
מה עוד כלול על פי תמ"א 38 תיקון 3?
הכדאיות של תמ"א 38 תיקון 3, בא בעצם לספק מענה לכמה נושאים, אשר לא טופלו במסגרת התכנית הראשונה של תמ"א 38. ניתנות הקלות בתהליך של הריסת מבנה הזקוק לחיזוק, כגון חרגה מקו הבניין, שילוב תכניות בניה מתוכניות שהתבססו על תמ"א ועדיין לא מומשו. הוספת זכויות של עוד קומה וחצי {בתכנית התמ"א המקורית, ניתן היה להוסיף קומה אחת, כך שבמסגרת החוק החדש, ניתן יהיה להוסיף 2.5 קומות- מה שהופך לכדאי יותר ליזם או לקבלן}.. במבנים, אשר לא מאפשרים תוספת של קומות, ניתן יהיה להעביר את הזכויות לתוספת קומות למגרשים אחרים שיש בהם מבנים הזקוקים לחיזוק.