תוכנית המכרזים של משרד השיכון – לעג לרש
במסגרת מכרזי "מחיר למשתכן", שבהם מחיר הקרקע מופחת, זוכה היזם שמציע את המחיר הסופי הנמוך ביותר לדירה, ולכן הציפייה היא שמחיר הקרקע יהיה זול אף הוא. אלא שמסתבר שלא כך הוא הדבר.
בגלובס פורסם השבוע כי מתוצאות מכרזים רגילים שנערכו לפני כחצי שנה בראש העין, עולה כי המחירים הזוכים ליחידת קרקע היו ברובם נמוכים מהמחירים במכרזי "מחיר למשתכן".
במכרזי "מחיר למשתכן" לבניית 1,200 יחידות דיור בראש העין, שפרסם השבוע משרד הבינוי והשיכון, המחיר ליחידת קרקע עומד על כ-330 אלף שקל, כולל פיתוח. זאת, בהשוואה למכרזים רגילים שנערכו בעיר לפני 5 חודשים, ושברובם המחיר ליחידת קרקע נע סביב 250 אלף שקל בלבד.
למשל, במכרז ל-256 יח"ד זכה יזם במחיר של 251 אלף שקל ליחידת קרקע (כולל הוצאות פיתוח). יזם אחר זכה בכ-220 אלף שקל ליחידת קרקע. מחירים אלה משקפים למעשה את מחיר השוק של מגרשים בראש העין. לכן, מפתיע שמחירי המגרשים במכרזי "מחיר למשתכן" בראש העין גבוהים מכך.
לפרטים על רכישות נדל"ן בארץ ובחו"ל לחצו על – דוד רפאל | רפאל נדל"ן
לא פלא, עם כך, שבשוק הנדל"ן מכנים את מכרזי "מחיר למשתכן" האחרונים כ"אבסורד" וכ"לעג לרש" וטוענים כי השיטה הזו אינה משתלמת לא לקבלן ולא לזכאי משרד השיכון. דעתי היא שהמדינה מנסה לעשות כסף על גב הקבלנים. אם המדינה באמת רוצה לעזור לציבור כדאי שהיא תבצע מכרז "סגור", כזה שהמחיר הסופי של יחידות הדיור נקבע על ידי הקבלן מראש. כך, גם המדינה תהיה נשכרת מזה וגם הקבלנים – ובמיוחד רוכשי הדירות.